Nature Now

PROJECTCOÖRDINATOR

Project: Nature Now
Datum: 2012
Locatie: CBK Drenthe (Assen)
Curator: Toos Arends
Kunstenaars: Ivan Henriques – Tanja Koning & Nele Vos – Erik Odijk – Reinier Lagendijk – Dennis Amatdjais – Sjef Meijman – Peter de Cupere – Sema Bekirovic – Persijn Broersen en Margit Lukacz – Claudy Jongstra – Ronald van der Meijs

In de zomer van 2012 werkte ik als projectcoördinator bij CBK Drenthe in Assen. Ik heb o.a. geholpen bij het organiseren van de tentoonstelling Nature Now, samengesteld door CBK Drenthe directeur Toos Arends. Het project ging over hedendaagse visies op de natuur. We maken gebruik van de natuur zonder precies te beseffen wat ‘natuur’ nou eigenlijk is en welke impact het op ons heeft. Deze tentoonstelling probeerde in zekere zin bewustzijn te creëren. Kunstenaar Ronald van der Meijs maakte niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar hoe een komkommer groeit. Ivan Henriques nodigde ons uit om een ​​plant aan te raken die verbonden was met een karretje. Door de aanraking, werd er zoveel energie gecreëerd, dat het karretje ging rijden. Daarnaast waren er o.a. tekeningen over wilde natuur (Erik Odijk, Dennis Amatdjais), een video over het gedrag van dieren, en een sculptuur van een enorme kardemomplant (Peter de Cupere).

Mijn rol
Ik vind het altijd belangrijk dat je op een of andere manier de lokale omgeving betrekt. Dat heb ik ook geprobeerd bij Nature Now. Samen met stagiaire Marijke van der Laan heb ik een samenwerking opgezet met Tuinland (resultaat: kruidje-roer-me-niets in de tentoonstelling), heb ik excursies en lezingen bedacht en heb ik fondsen aangevraagd (het project werd gefinancierd door Mondriaan Fonds, Rabobank Assen-Beilen, Prins Bernhard Cultuur Fonds Drenthe). We organiseerden excursies naar lokale tuinen en naar het atelier van kunstenaar Claudy Jongstra en organiseerden lezingen in de plaatselijke bibliotheek (o.a. door Koert van Mensvoort van Next Nature). Ook hebben we AOC Terra bij het project betrokken. AOC Terra is een school voor voortgezet onderwijs in Assen dat zich richt op natuur, milieu, gezondheid en duurzaamheid. Leerlingen werd gevraagd speciaal voor de tentoonstelling een tuin aan te leggen op de binnenplaats van CBK Drenthe. Op deze manier kreeg het project meer impact en werd de lokale gemeenschap bij Nature Now betrokken. Daarnaast heb ik samen met Marijke ook een aantal kunstenaars bij het project betrokken (Sema Bekirovic, Ivan Henriques, Dennis Amatdjais, Ronald van der Meijs, Reinier Lagendijk), waarbij met name Henriques en Van der Meijs de combinatie maakten tussen natuur en techniek. De interactiviteit van de expositie werd voorts vergroot door de kruidje-roer-me-niets en het werk van Henriques, dat je als bezoeker aan moest raken om het wagentje in beweging te krijgen. Door de inzet van Marijke en mij werd de expositie tegelijk wat scherper (verbinding natuur met techniek, ‘vervuiling van de natuur door de mens en hoe de natuur daarmee om gaat’ in de video van Bekirovic). 

 

Foto’s © Lennard Dost

Nature Now werd beschouwd als een van de meest succesvolle exposities van CBK Drenthe (Assen). Helaas sloot CBK Drenthe in 2015 definitief de deuren.
Publicatie in Beelden Magazine no. 60. auteur: Geraart Westerink.

Meer informatie over de expositie vind je in het onderstaande boekje, ontworpen door Rocket Industries:

 

Nature Now werd mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Rabobank Assen-Beilen en Prins Bernhard Cultuur Fonds Drenthe.

PERS

Dagblad van het Noorden

 

De Kunstkrant

 

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email