Lexicon/Leksikon

ARTISTIEK LEIDER + CURATOR KUNSTINITIATIEF VHDG

Project: Lexicon/Leksikon
Data: 30 november 2013 – 11 januari 2014
Locatie: leeg winkelpand, Centrum Leeuwarden
Kunstenaars: Imogen Stidworthy – Jascha Blume – Koos Dalstra – Anri Sala – Lawrence Abu Hamdan – Bouke Groen

Lexicon/Leksikon was een project over accenten, dialecten en lokale talen. Hoe maken we gebruik van taal in specifieke gemeenschappen, hoe definiëren we onszelf via taal en hoe onderscheiden we ons van anderen via taal? Tenslotte; welke rol speelt taal in subculturen? Dit soort vragen vormden de basis van dit project.

Onderste foto’s © Hans Jellema

Lezingen en rondleiding
Als onderdeel van het project organiseerden we ook een lezing van Onno Crasborn, over accenten in de Nederlandse gebarentaal, en een rondleiding voor doven en slechthorenden. De rondleiding werd gegeven door kunstenaar Jascha Blume, die zelf doof is. De lezing en rondleiding vonden plaats op 8 december 2013. Ongeveer 30 mensen woonden de lezing en rondleiding bij.

Daarnaast gaf dr. Bettina Beinhoff op zaterdag 21 december 2013 een lezing over ‘de invloed van houding op tweedetaalverwervingsprocessen’ en ‘de aanvaardbaarheid van accenten in sociale contexten’.

Tenslotte organiseerden we op de laatste dag van dit project (11 januari 2014) in samenwerking met het Meertens Instituut, Genootschap Onze Taal en Fryske Akademie nog een lezingenprogramma met lezingen van Mathilde Jansen, Lotte Thissen, Anne Dykstra en Marc van Oostendorp. Ook Wouter van Wingerden was aanwezig om urgente ’taalvragen’ te beantwoorden in wat wij het ‘HospiTaal’ noemden.
Presentatie: Rutger Middendorp.

Foto’s © Ruben van Vliet

Educatie
Last but not least was er een educatief programma over straattaal van kunstenaar Yvonne Blaauw. Hoe bedenk je een straattaal? Wanneer en op welke manier komen woorden van de straat in het officiële Nederlandse woordenboek terecht?
Evolueert straattaal geleidelijk? Samen met kinderen van verschillende basisscholen in Leeuwarden creëerde Blaauw een straattaalwoordenboek. De nieuwe woorden kwamen uit het straatbeeld en werden als consequentie daarvan ook weer op straat gepresenteerd. Fragmenten van de workshops waren in de tentoonstelling te zien.

Foto’s © Yvonne Blaauw

Pers
Ik werd geïnterviewd door de lokale radiostations Radio Mercurius en Omrop Fryslan. Ook projectcoördinator Judith Spijksma werd geïnterviewd door Omrop Fryslan. Daarnaast volgde er een fotoreportage op Trendbeheer. Ik werd geïnterviewd door kunsttijdschrift Metropolis M.
Kunsttijdschrift Tubelight schreef een artikel over de tentoonstelling, evenals het Friesch Dagblad. Daarnaast zijn er vier artikelen over het project geschreven door de Leeuwarder Courant.

Lexicon/Leksikon werd mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Gemeente Leeuwarden, VSB Fonds, SNS Reaal Fonds, Stichting Albino, Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslan.

Publicatie

 

PERS

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email