Young Collectors

CURATOR SAMEN MET MARE VAN KONINGSVELD 

In 2009 is bij SIGN (Groningen) het Young Collectors programma gestart, waarvan Mare van Koningsveld en ik curatoren + initiatiefnemers waren. Young Collectors deed onderzoek naar de functie en rol van jonge kunstverzamelaars in de kunstwereld en bestond uit een serie van 3 tentoonstellingen (2009-2011), over kunstcollecties uit Duitsland, België en Nederland. Onderdeel van het project waren ook discussies en een symposium.

Young Collectors 1
Data: 18 Oktober – 14 November 2009
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10 Groningen
Collectie van Christian Schwarm
Kunstenaars: Peter Piller,Haegue Yang, Hubert Dobler, David Horvitz, Fiona Banner

De eerste tentoonstelling ging over de collectie van Christian Schwarm (Stuttgart, 1972). Schwarm was destijds oprichter/manager van een marketingkantoor in Stuttgart/Berlijn. In 2008 richtte hij daarnaast het Independent Collectors-platform op (www.independent-collectors.com), een grote online community voor verzamelaars van hedendaagse kunst. Op deze website kunnen kunstverzamelaars elkaar ontmoeten, hun collecties bespreken, galerijen beoordelen en informatie uitwisselen. Sinds de start van Independent Collectors hebben duizenden kunstverzamelaars uit meer dan 75 landen zich geabonneerd.

Tijdens een lezing bij de opening werden Schwarm en zijn IC-collega Tommi Brem geïnterviewd door Tsjalling Venema (eigenaar van Galerie With Tsjalling in Groningen, Nederland en kunstverzamelaar), over hun collecties en over het Independent Collectors-platform. Ook bespraken zij het klimaat voor kunstverzamelaars in Duitsland en de relatie tussen kunstgalerieën en kunstverzamelaars en werd gesproken over de Collectors Dual (een initiatief van IC, waarbij kunstverzamelaars kunst kunnen uitwisselen)

Foto’s © SIGN

Young Collectors 2
Data: 13 maart – 25 april 2010
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10 Groningen
Collectie van Johan Delcour & Monia Warnez
Kunstenaars: Jana Gunstheimer (DE), Michaël Aerts (BE), Sascha Weidner (DE), Artists Anonymous, (DE/GB), Norbert Bisky (DE), Léon Vranken (BE), Anneke Eussen (NL), Kati Heck (BE/DE), Adam Leech(BE/USA), Léopold Rabus (CH), Joris Van de Moortel (BE), Veronica Brovall (SE) en Stephan Balleux (BE)

De tweede YC-tentoonstelling ging over de JoMO-kunstcollectie van de Belgische verzamelaars Johan Delcour (BE, 1970) en Monia Warnez (BE, 1974). Delcour & Warnez zijn eigenaar van fotolab Fotorama in Wevelgem, België.
Als curatoren cureerden zij o.a. Amusez Vous bij Galerie Koal (Berlijn), over de betekenis van entertainment in de hedendaagse samenleving (kunstenaars o.a.: Stephan Balleux, Wesley Meuris en Michael Aerts).
In 2010 cureerden ze een tentoonstelling in het kader van het Internationale Fotofestival in Knokke-Heist (België). De tentoonstelling ging over de commerciële illusie zoals gecreëerd door reclamebureaus.

De dag na de opening – op 14 maart 2010 – gingen Delcour en Warnez in gesprek met Tanguy Eeckhout, conservator van Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (België). Het gesprek ging over de JoMo Collectie, maar ook over het kunstverzamelaarsklimaat in België en de manier waarop dit klimaat verschilt van dat in Nederland.

Foto’s © SIGN

Helaas is Tanguy Eeckhout begin 2018 overleden. Wij zullen hem altijd blijven herinneren als een enthousiaste, vakkundige en zeer vriendelijke collega.

Young Collectors 3
Data: 27 november 2010 – 9 januari 2011
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10 Groningen
Collectie van Jaring Dürst Britt & Alexander Mayhew
Kunstenaars: Paul Beumer, Rosa Boekhorst, Jeroen Bosch, Tim Braden, Esther Bruggink, Marcel van Eeden, Fendry Ekel, Claire Fontaine, Cyprien Gaillard, Folkert de Jong, Marijn van Kreij, Ben Kruisdijk, Zeger Reyers, Anke Roder, Karen Sargsyan, Levi van Veluw, Mark Wallinger, Simon Schrikker, Gert-Jan Kocken, Nare Eloyan

De derde en laatste tentoonstelling van het Young Collectors project ging over de collectie van Jaring Dürst Britt en Alexander Mayhew (Nederland). Dürst Britt (Heerde, 1981) is kunsthistoricus en was destijds directeur van kunstruimte Nieuwe Vide (Haarlem, Nederland). Mayhew (Amsterdam, 1973) is kunstcriticus, copywriter, trainer en acteur voor bedrijven en non-profit organisaties. Jaring & Alexander zijn momenteel eigenaar van galerie Durst Britt & Mayhew Gallery in Den Haag, Nederland.

Op de dag van de opening (27 november 2010) werden Dürst Britt en Alexander Mayhew in het Frank Mohr Instituut (Groningen) geïnterviewd door Arno van Roosmalen (toenmalig directeur/curator STROOM Den Haag).

Foto’s © SIGN

Young Collectors Symposium
Ook onderdeel van het project: het symposium ‘Kunst verzamelen tijdens de monetaire crisis’, over kunst verzamelen in onze huidige wereld. Als onderdeel van het symposium waren er lezingen van trendwatcher/kunstverzamelaar Kai van Hasselt, kunstcriticus/schrijver Renee Steenbergen (auteur van ‘De Nieuwe Mecenas’) en econoom Pim van Klink. Moderator was Raymond Frenken (destijds redacteur van kunsttijdschrift Kunstbeeld). Aan het eind van de dag was er een discussie onder leiding van Frenken, waaraan Van Klink, Steeenbergen en Van Hassselt deelnamen.
Het symposium werd georganiseerd op 17 april 2010 in Het Paleis, Groningen, Nederland.

Foto’s © SIGN


Young Collectors werd mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, SNS Reaal Fonds, Kunstraad Groningen, Gemeente Groningen en Stichting Roode-of Burgerweeshuis.

 

PERS

  • Dagblad van het Noorden

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email