Social Sound

ARTISTIEK LEIDER + CURATOR KUNSTINITIATIEF VHDG

Project: Social Sound

Data: 5 januari – 16 februari 2013
Locatie: De Blokhuispoort, Leeuwarden
Kunstenaars: Ferhat Özgür, Marijn van Kreij, Steven Jouwersma, Matt Stokes, Jeremy Deller, David First, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Toon Fibbe, The Little Sisters of Gay Mutton, Elena Bajo, Elke Uitentuis & Nienke Jansen, Bouke Groen, Katarina Zdjelar en !Mediengruppe Bitnik.
Extra: een optreden van de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven.
Curator: Lennard Dost

Popcultuur – en specifiek: muziek – leeft volop in Leeuwarden, de stad in het noorden van Nederland waar ik werkte als curator van kunstinitiatief VHDG. Er is de Academie voor Popcultuur, er zijn festivals als ‘Welcome to the Village’ en ‘Explore the North’ en veel mensen zingen in koren in de provincie Fryslân. Dus toen ik met een idee moest komen voor een eerste project voor VHDG, besloot ik dat ‘muziek’ een goed onderwerp zou zijn.

Foto’s © Pepijn van den Broeke

Social Sound ging over hoe muziek mensen bij elkaar brengt en welke rol muziek speelt in ons dagelijks leven.
Hoofdonderdeel van Social Sound was de tentoonstelling in De Blokhuispoort, een voormalige gevangenis die nu fungeert als creatief centrum en gelegen is vlakbij het Centraal Station Leeuwarden.

Sonic restaurant
Een ander onderdeel van Social Sound was het Sonic Restaurant, een concept van de Amerikaanse kunstenaar David First. Het Sonic Restaurant was gevestigd in winkelcentrum Zaailand (vlakbij Leeuwarden Centraal Station). In plaats van eten serveerde het restaurant alleen maar muziek. Met zijn concept probeert First mensen via muziek bij elkaar te brengen. Hij probeert een ‘gedeelde ervaring’ te creëren, die je niet krijgt als je in je eentje achter je computer naar muziek luistert. First kwam speciaal voor Social Sound van USA over naar Leeuwarden.

Complaints Choir
Het volgende onderdeel van het project was een nieuwe versie van het Complaints Choir, een concept van de Finse kunstenaars Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen. Kalleinen & Kochta-Kalleinen gaven de inwoners van Leeuwarden een stem, door hen via e-mail klachten te laten insturen, waarna alle klachten door ons werden verzameld en omgezet in een lied, met hulp van lokale componist Jaap Oosterwijk. De daaropvolgende 5 weken werd het lied geoefend met alle mensen die een klacht hadden ingediend en die met het insturen van hun klachten onderdeel van het klaagkoor werden. Uiteindelijk werd het lied gezongen in de openbare ruimte van Leeuwarden, met hulp van Oosterwijk en professioneel pianist Remko Wind.

Foto’s © Pepijn van den Broeke

Omrop Fryslan attended the performance of Complaints Choir Leeuwarden. The item was broadcasted on January 2013 in the K-rute programme.
Video is in Dutch.

On the 1st of February 2013 the Complaints Choir Leeuwarden performded in the city centre of Leeuwarden. Hereby the video registration of the performance. Video is in Dutch.

Samenwerking met Academie voor Popcultuur
Kunstenaars Elke Uitentuis & Nienke Jansen wilden onderzoek doen naar ‘een nieuw politiek geluid’, een nieuwe vorm van muzikaal protest, en werkten daarvoor samen met studenten van de Academie voor Popcultuur uit Leeuwarden. De kunstenaars wilden onderzoeken of ze met hulp van de studenten een nieuwe basis konden creëren voor Nederlandse protestliederen. Ondertussen was in de tentoonstelling in De Blokhuispoort een installatie aanwezig waarin Uitentuis & Jansen het publiek via geografische kaarten informatie gaven over welke soorten protesten er de afgelopen decennia in Leeuwarden waren georganiseerd, waar precies en door wie. In januari 2013 kwamen Uitentuis & Jansen samen met enkele studenten van de Academie voor Popcultuur om nieuwe vormen van politiek protest te onderzoeken. Samuel Vriezen en Quinsy Gario waren op uitnodiging van Uitentuis en Jansen ook aanwezig bij die bijeenkomst.

Omroep Fryslan did an item about the workshop that artists Elke Uitentuis & Nienke Jansen organised for and with students of the Academy for Pop Culture (Leeuwarden). The item was broadcasted on the 30th of January 2013 in the K-Rute programme.

Performance Merlijn Twaalfhoven
Het volgende onderdeel van Social Sound was de muziekperformance georganiseerd door componist Merlijn Twaalfhoven. Twaalfhoven is zeer maatschappelijk betrokken en slaagt erin mensen muziek op een andere manier te laten beleven. Zijn nieuwe project genaamd ‘The Air we Breath’ ging over de menselijke stem. Zangers met verschillende culturele achtergronden zongen samen met lokale amateurs. De voorstelling werd georganiseerd op 2 februari 2013 in De Blokhuispoort.

Foto’s © Pepijn van den Broeke

Social Sound Radio
Ook hebben we een radioprogramma gemaakt dat live werd uitgezonden door lokaal radiostation Zeilsteen Radio, eveneens gevestigd in De Blokhuispoort. Het radioprogramma werd uitgezonden op 1 februari 2013.

Foto’s © Pepijn van den Broeke

De uitzending begon om 20.00 uur en werd gepresenteerd door Sander Nieuwenhuijsen, redacteur bij NTR Radio. Hij werd bijgestaan ​​door Philippus Zandstra, voormalig muziekjournalist bij OOR en Dagblad van het Noorden (en tegenwoordig: redacteur bij NRC handelsblad. 2018).

Gasten waren:

– Evert Bisschop Boele. Associate Lector aan de Hanzehogeschool Groningen en het Prins Claus Conservatorium, Groningen. De specialisatie van Bisschop Boele is muziek als sociale praktijk en niet-westerse muziek
– Remko Wind. Pianist van het Klaagkoor Leeuwarden
– Jaap Oosterwijk. Componist van het Klaagkoor Leeuwarden lied
– kunstenaar Nienke Jansen en een student van Academie voor Popcultuur die deelnam aan de workshop van Uitentuis & Jansen

Daarnaast waren er optredens van Zinkzand en Charlie Jones’ Big Band, live uitgezonden via Zeilsteen radio.
Je kunt de Social Sound-radio hier opnieuw beluisteren: here.

Film programma
Social Sound omvatte ook een filmprogramma, samengesteld door Mare van Koningsveld. De films waren te zien bij de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.
– Woensdag 23 januari 2013: Over Canto. Regie: Ramon Gieling
– Woensdag 30 januari: Sound of Noise. Regisseurs: Ola Simonsson en Johannes Stjärne Nilsson
– Woensdag 6 februari 2013: We are Together. Regisseurs: Thina Simunye en Paul Taylor
– Woensdag 13 februari 2013: Songs of War: Muziek als wapen. Regie: Tristan Chytroschek.

Elke vertoning werd gevolgd door een nagesprek met kunsthistoricus/filmkenner David Stroband.

Lezingen
Ook onderdeel van Social Sound; 2 lezingen. Het lezingenprogramma werd samengesteld door Mare van Koningsveld.
– Zaterdag 19 januari: lezing + workshop door muziektherapeut Ton Turkenburg.
– Zaterdag 26 januari: lezing door professor Ad Vingerhoets.

Opera-sing-along
Verder was er op vrijdag 15 februari een Opera-meezingpartij van The Little Sisters of Gay Mutton.

Workshop bouw je eigen snaarinstrument
Op 16 februari 2013 organiseerden we een workshop van Yuri Landman. Landman staat bekend om het bouwen van op maat gemaakte gitaren/snare-instrumenten voor bands als Sonic Youth, dEUS, Blood Red Shoes. Tijdens de workshop konden deelnemers hun eigen instrument bouwen. Na afloop mochten ze de instrumenten mee naar huis nemen.

Educatie
En last but not least organiseerden we een educatieve workshop voor kinderen (door VJ-collectief Nou & Herkauw).
Kinderen moesten een verhaal bedenken dat zich in een wereld vol ruis af moest spelen. De hoofdpersoon moest op reis gaan in het Klankenland, dat werd bevolkt door excentrieke wezens en mensen. De kinderen moesten niet alleen het verhaal bedenken, maar ook de geluiden maken, waarvoor ze hun eigen instrumenten moesten bouwen, gemaakt van restmaterialen. Ook moesten ze het verhaal visualiseren, waarbij ze gebruik maakten van allerlei technieken. Ze gebruikten onder meer softwareprogramma’s als Animata, I-Stopmotion en Tagtool. Elke scène kreeg zijn eigen tekening, omgeving, personages en situatie.
Uiteindelijk kwam alles samen en leidde het tot een animatie.

Foto’s © Yvonne Blaauw

Pers
Social Sound kreeg veel persaandacht. Leeuwarder Courant schreef 7 artikelen over het project. Friesch Dagblad schreef 1 artikel. Omrop Fryslan heeft een aantal radio/tv-items over het project gemaakt. Metropolis M interviewde mij, net als VPRO programma De Avonden. Het radio-interview met De Avonden vind je: hier
Het Metropolis M interview vind je hier.

Social Sound werd mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Leeuwarden, VSB Fonds, SNS Reaal Fonds, Stichting Albino, Prins Bernhard Cultuur Fonds Fryslan.

Publicatie

 

PERS

  • Friesch Dagblad

  • Leeuwarder Courant

Comments are closed.

Print Friendly, PDF & Email